vineri, 22 aprilie 2011

ZIUA PAMANTULUIÎn fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mişcare s-a născut în SUA într-o perioadă cînd au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbuşirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenti împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariţia fibrelor optice, succesul melodiei “Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată ”semn al prosperităţii”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată faţă de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

RASTIGNIREA DOMNULUI

Acesta este cel mai insemnat moment din activitatea mesianica a lui . Ea constitue jertfa suprema prin care Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat ia asupra Sa pacatele lumii si impaca pe om cu Creatorul. Este deci firesc ca toti Evanghelistii sa-I consacre un loc considerabil in scrierile lor:


PATIMILE MANTUITORULUI

Patimile lui Hristos prezinta evenimentele, consemnate in Evanghelii, petrecute de la Cina cea de Taina, pana la moartea jertfelnica a lui Hristos pe cruce.


joi, 21 aprilie 2011

OUA FABERGE


Un ou Fabergé este unul dintre cele 69 de ouă bijuterii  făcute de Peter Carl Fabergé şi asistenţii sai între 1885 şi 1917.
24 de ouă au fost prezentate Tarului Alexandru al III-lea şi lui Nicolae al II-lea din Rusia. Şapte ouă au fost făcute pentru Kelch, o familie de Moscova.
Ouăle sunt realizate din metale preţioase si decorate cu multe pietre in combinaţie cu email şi pietre pretioase folosite la bijuterii.
Ouale  Faberge au fost denumite si Oua Imperiale, datorita celor aproximativ 15 ouă vandute unor clienţi privaţi de rang nobiliar. Printre acestea, o serie de 7 ouă au fost făcute special pentru omul de afaceri Alexander Kelch din Moscova.

OUA FABERGE
 
 Vezi  mai multe  video    din   diverse

INCONDEEREA OUALELOR

Incondeerea oualelor
 
 Vezi  mai multe  video    din   diverse

CINA CEA DE TAINA


În prima zi de Paşte,cand se mînca azima si se înjunghia mielul pascal,Iisus trimise înainte ucenicii Sai Petru si Ioan ,spunanadu-le:”Duceti-va si pregatiţi Paştele,ca să mâncăm”.Iisus le zise ucenicilor să se duca in oras unde le va ieşi inainte un om care îi va conduce într-o camera gata aranjată
.Acolo ei vor trebui sa pregateasca Pastele.Ucenicii au plecat si cand au ajuns acolo au gasit totul intocmi cum spusese Iisus.Au pregatit Pastele ,iar cand sosi ora Iisus li se aseza la masa cu cei 12 ucenici spunanad:’’Am dorit de mult sa mananc Pastele acesta cuvoi inainte de patimirea Mea.Caci va spun ca de acum incolo nu-l voi mai manca pana la implinirea lui in Imparatia lui Dumnezeu.’’.Si luand un pahar in mana spuse:’’Luati paharul acesta si impartiti-l intre voi.Caci va spun ca de acum nu voi mai bea din rodul vitei pana va veni Imparatia lui Dumnezeu.”
Si luand o paine in mana ,a multumit,a frant-o,si le-a dat-o zicand:,,Acesta este trupul meu care se frange pentru voi.Asa sa faceti si voi pentru pomenirea Mea.”Tot astfel,luind paharul de vin dupa cina ,il dadu ucenicilor si zise:,,Acest pahar este Legamantul cel Nou in sangele Meu,care se varsa pentru voi.”
Dupa cina Iisus Se ridica de la masa,Se incise cu un prosop si,umpland un lighen de apa ,ca sa le spele picioarele ucenicilor.Cand veni randul lui petru,acesta zise :”Doamne ,Tu sa-mi speli mie piciorele?’’ Iisus ii raspunse:”Ce fac Eu,tu nu stii acum ,dar veti intelege mai tarziu.’’
Dupa ce le spala piciorele la toti ucenicii,Iisus se aseza din nou la masa si le zise:”Intelegeti oare ce v-am facut?voi ma numiti Invatator si Domn,si bine faceti,caci sunt.Si daca eu ,Domnul si Invatatorul ,v-am spalat piciorele,atunci voi trebuie sa va spalati picioarele unii altorra.Caci v-am dat o pilda pe care sa o urmariti si voi.Adevarat,adevarat va spun,ca robul nu este mai mare de cat stapanul sau ,nici apostolul mai mare decat cel ce l-a trimis.Daca stiti adevarul acesta, ferice de voi ,cand il veti implini.Nu vorbesc despre voi toti:ii cunosc pe cei pe care i-am ales .Dar trebuie sa se implineasca Scriptura:’’Cel care mananca din painea Mea ,s-a intors impotriva Mea.”
Apoi rosti cu inima tulburata:”Adevarat ,adevarat va spun ca unul dintre voi Ma va vinde ‘’.Ucenicii se privira nedumeriti, iar Ioan il intreba pe Iisus,lasandu-si capul la pieptul Lui:’’ Doamne ,spune,cine este el?”

CINA CEA DE TAINA
 
 Vezi  mai multe  video    din   cultura

Procesiunea din Joia Mare - Ierusalim

Procesiunea din Joia Mare   Ierusalim
 
 Vezi  mai multe  video    din   calatorii

miercuri, 20 aprilie 2011

Manastirea Caraiman - Jud PrahovaIn Valea Prahovei si imprejurimi exista cateva lacasuri manastiresti spre care zilnic se indreapta pasii multor credinciosi. Pana nu demult, sa fie vreo trei ani, punctul de referinta din aceasta zona era Manastirea Sinaia, unul dintre simbolurile Vaii Prahovei.
Faptul ca la aceasta se poate ajunge destul de usor  a facut ca majoritatea celor care o viziteaza sa fie turisti, pasionati mai multi de constructii, istoric, decat de apropierea de Dumnezeu.

In acest context, al lipsei smereniei cat si al absentei linistei necesare pentru infaptuirea rugaciunilor, foarte multe persoane s-au orientat fie spre Manastirea Inaltarea Domnului de langa Cota 1000, drumul ce leaga Sinaia de Targoviste, unde staret este parintele Melchisedec, fie spre Schitul Sf. Ana la parintele Ioanichie Soncuteanu, sau mai in amonte de Sinaia la Manastirea Caraiman.
De regula, in traditia noastra, manastirile se ridica in locuri mai putin accesibile, deoarece Calea spre Dumnezeu nu este asa de facila, trebuie mai intai sa schimbam ceva in noi apoi sa ne apropiem de cele sfinte.
Manastirea Caraiman din Busteni este un loc unde oricine poate incerca sa-si armonizeze legatura cu Tatal Ceresc. Departe de zgomotele urbane, aflata intr-o poiana inconjurata de brazi pe laturi, manastirea a cunoscut mari prefaceri in ultimii doi ani devenind un adevarat complex manastiresc.


 Inconjurata de brazii seculari Manastirea Caraiman se bucura de trimisul Maicii
Domnului, Parintele Gherontie Puiu.
Parintele Gherontie Puiu si Minunile Maicii Domnului

La Busteni, pe Valea Prahovei, in marginea padurilor de sub Caraiman traieste un
pustnic al carui renume a depasit de mult granitele de piatra ale Bucegilor.
Este calugar si preot si, dupa cum singur marturiseste, pana la varsta de 69 de
ani, cati numara in prezent, i-a murit moartea de trei ori.

Din prima zi a venirii sale pe lume, parintele Gherontie s-a aflat necontenit
sub protectia Maicii Domnului, care l-a ales, spune el, pentru indeplinirea unei
sfinte misiuni: inaltarea unei manastiri, departe de tumultul desertaciunilor
omenesti. Intregul sau destin seamana cu un martiriu. Credinta nestramutata si
rugaciunea l-au ajutat insa sa implineasca faceri de bine de-a dreptul
miraculoase, ca un mijlocitor intre crestinii aflati la nevoie si Preacurata
Fecioara Maria. Dar mai presus de toate, parintele Gherontie Puiu a reusit in
cele din urma, sa-si vada visul pe care de-a se implini.

Manastirea Caraiman  Jud  Prahova
 
 Vezi  mai multe  video    din   calatorii
SAPTAMANA PATIMILOR SAU SAPTAMANA MARE


Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Patimilor este săptămâna de la sfârșitul Postului Paștilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până la sărbătoarea Paștilor. Se mai numește și Săptămâna Mare.
După Sâmbăta lui Lazăr (în care se face pomenirea învierii lui Lazăr de către Hristos și făgăduința învierii tuturor), se intră în ultima săptămână a Postului Paștilor (Postul Mare), Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, timp în care în slujbele bisericești se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui. În timpul acestei săptămâni, slujbele Utreniei se săvârșesc în seara zilei dinainte (sub formă de Denie), conform obiceiului vechi care spune că ziua începe la apusul soarelui și se sfârșește la apusul soarelui din ziua următoare.

SAPTAMANA PATIMILOR SAU SAPTAMANA  MARE
 
 Vezi  mai multe  video    din   cultura

Cantari de la Denii - Doxologia Mare
 
 Asculta  mai multe  audio   traditionala

marți, 19 aprilie 2011

luni, 18 aprilie 2011

Le Notre-printul gradinilor

    Andre Le Notre a fost arhitect peisagist si gradinarul regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei. A fost un creator ambitios ce a dat viata unor proiecte uriase precum construirea parcului de la Palatul Versailles. De asemeneaa extins perspectivele planurilor de la Tuileries, acestea devenind mai tarziu Champs-Elysees.


Nascut la Paris, Le Notre a fost destinat unei astfel de cariere fiind fiul unui gradinar recunoscut la curtea Palatului din Tulileries.  A invatat de la o varsta frageda toate secretele legate de gradinarit si  a studiat  pictura sub indrumarea lui Simon Voulet si arhitectura, profesor fiindu-i Francois Mansart.
Cariera de gradinar a inceput-o la varsta de 40 de ani cand l-a succedat pe tatal sau ca gradinar al Palatului din Tuileries si de atunci a inceput sa  puna in practica tot ce invatase de-a lungul timpului.

Primul proiect care i-a adus faima lui Le Notre, Chateau de Vaux,  a fost realizat impreuna cu arhitectii Louis Le Vau si Charles Le Brun. Succesul s-a datorat maiestriei cu care au reusit sa creeze o unitate vizuala intre castel si complexul de gradini. Un succes care a impresionat enorm, un proiect cum nimeni nu mai vazuse pana atunci si care a influentat de-a lungul timpului.
Printre proiectele la care Le Notre a lucrat pentru regele Ludovic al XIV-lea se numara multe gradini si parcuri, inclusiv Chantilly, Chateau Fontainbleau, Saint-Cloud.
Le Notre este incontestabil si faima sa se datoreaza in mare parte  gradinilor de la Palatul Versailles. In privinta lucrarilor de la Champs-Elysees nu s-a limitat la a reabilita gradinile, ci a compus un plan care avea sa devina cel mai mare bulevard din Europa in acea perioada.

Axa istorica nu ar fi existat astazi fara expansiunea vazuta de Le Notre la Tuileries. Pentru toata munca sa incredibila a fost innobilat de rege in 1675, dupa ce in 1693 si-a incetat cariera, ramanand gradinarul sef al regelui Ludovic al XIV-lea, pana cand a incetat din viata, in 1700.

THOMAS KINKADE


Născut în Sacramento în Statele Unite, pe 19 ianuarie 1958, Thomas Kinkade este cel mai bine vândut artist în viaţă, autointitulându-se – pe bună dreptate - “pictor al luminii”. Artist american de talie mondială, el este un realist, a cărui operă se axează pe subiecte idilice şi reverii. Prin picturile sale creează, cu o desăvârşită mânuire a penelului, o lume magică, picturile sale despre minunata lume Disney fiind cunoscute în toată lumea.
Emblema de „Pictor al luminii” este deja o marcă înregistrată.
Ca orice creator prolific şi având în vedere multitudinea de gusturi şi de degustători de artă, Thomas Kinkade nu a primit întotdeauna cele mai favorabile critici, opera sa fiind de multe ori considerată kitsch sau adesea comparată cu „pictura de pe cutia cu bomboane de ciocolată”. Până la urmă, sunt opinii mai mult sau mai puţin pertinente, care nu l-au oprit pe Kinkade să-şi exprime sentimentele în unicul mod pe care-l cunoaşte: prin pictură. Este de neconceput că artistului i se reproşează adeseori originile sale modeste, care în antiteză cu fabuloasa sa inspiraţie, deranjează erudiţia şi cosmopolitismul vremurilor actuale, frustrate probabil de o astfel de performanţă. Privind operele lui Kinkade cu ochii unui împătimit de artă, nu vei mai vedea decât arta în sine şi vei ajunge până la urmă să admiri artistul – pentru ceea ce este în momentul de faţă, pentru ceea ce reuşeşte să transmită prin arta sa unică. Fiind un om al vremurilor noastre, e normal ca artistul să creeze, pentru ca să vândă, fiecare pictură a sa fiind o impresionantă carte de vizită. În extrem de multe locuinţe americane se poate găsi măcar una dintre picturile artistului, ceea ce înseamnă o satisfacere a degustătorului de artă american (în special a celui din clasa de mijloc) şi o genială strategie de marketing, pusă la punct până în cele mai mici detalii. O performanţă, cu siguranţă greu de egalat, în ciuda părerilor pro sau contra asupra operei sale.


Provenind dintr-un mediu social modest, el subliniază în picturile sale mesajul simplu al creaţiei divine, plăcerile simple şi inspirate, făcând din arta sa una savurată de milioane de admiratori. El foloseşte  darul său ca pe un motor de comunicare şi de răspândire inerentă a plăcerilor vieţii, afirmare şi promovare a valorilor acesteia. Crescut în Placerville, un orăşel din California, valorile morale şi convingerile religioase au fost preluate mai apoi şi în operele sale.În 1982 s-a căsătorit cu iubita sa din copilărie (Nanette), iar doi ani mai târziu începe să-şi facă publice creaţiile. Picturile sale sunt catalogate cu foarte mare precizie pe secţiuni, dintre care amintim: Incredibila lume Disney, Poduri, Biserici, Panorame urbane, Cabane, Domenii (Moşii), Grădini, Porţi, Chioşcuri, În aer liber, Sărbători, Impresii de călătorie, Inspiraţii, Luminile caselor, Amintiri, Panorame marine, Toamna estivală, Scene montane, Scene de Crăciun, Imagini sportive şi multe alte noutăţi.


Thomas Kinkade
 
 Vezi  mai multe  video    din   diverse

Pictor Thomas Kinkade
 
 Vezi  mai multe  video    din   cultura

THOMAS KINKADE
 
 Vezi  mai multe  video    din   divertisment

duminică, 17 aprilie 2011

INTRAREA DOMNULUI IN IERUSALIM

 Cu o saptamana inainte de Sfintele Pasti sarbatorim Floriile, adica Intrarea in Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos. Este in fapt ultima intrare a Mantuitorului in sfanta cetate, inainte de Patimi. A fost o mare bucurie, Mantuitorul fiind aclamat ca "Imparat al lui Israel" si "fiu al lui David". Domnul intra acum în Ierusalim, dar nu ca altadata, nestiut; acum vestea minunilor Sale si al învierilor Sale - bunaoara învierea lui Lazar – inconjurase lumea. De aceea când multimile au aflat ca vine, I-au asternut hainele pe jos "au luat ramuri de finic si-au iesit în întâmpinarea Lui si Îi cântau: Osana ! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului !", adica Domnul era întâmpinat ca Împarat, ca Mesia, ca Cel ce trebuia sa vina. În sfârsit se trezise si Ierusalimul. 
Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi. Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă. Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea. A zis deci Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat. Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna. Deci mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi. Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare. Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus. A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim, Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris: "Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei". Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-a preaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui. Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi. De aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta.

INTRAREA DOMNULUI IN IERUSALIM
 
 Vezi  mai multe  video    din   evenimente