sâmbătă, 30 aprilie 2011

Royal Wedding

29 aprile 2011 a avut loc Nunta Secolului.


siAutoportrete

Cateva din autoportretele marilor pictori.
Snt acei pictori a caror arta merita vazuta,analizata si destul de des aratata iubitorilor de frumos.


Claude Monet

Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris — d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franţa.
Monet s-a născut la Paris, Franţa. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schiţe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învăţat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin ,dar acesta l-a învăţat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârşit ,ochii mi s-au deschis şi am înţeles cu adevărat natura. Am învăţat în acelaşi timp s-o iubesc ."
Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătuşa sa Lecadre a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradiţională predate la universitate nu i-au fost pe plac. În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mişcarea impresionistă. Ei au pictat împreună şi au rămas prieteni toată viaţa. Monet putea să folosească şi studioul pentru a-şi picta modelele la un preţ redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux şi mai târziu s-au căsătorit. Monet a pictat Femei în Grădină la sfârşitul anilor 1860. După naşterea primului lor copil,Jean, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Râului Sena. Au locuit acolo timp de şase ani, până când Camille a murit; el a pictat-o moartă pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o grădină mare.
În 1872 (sau 1873) Monet a pictat Impression, soleil levant (franceză: Impresie, răsărit de soare - acum în Musée Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expoziţie impresionistă din 1874. Se spune că Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de "Impresioniste" din titlul acestei picturi, comentând că picturile lui Monet erau mai degrabă "impresii" decât lucrări de artă terminate. La a treia expoziţie, din 1876, pictorii pe care noi îi grupăm cu termenul de impresionişti, foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.
Lui Monet îi plăcea foarte mult să picteze natură controlată - grădina sa, eleşteul, nuferii săi sau podul său. În grădină avea o livadă cu sălcii şi o mlaştină. Monet a pictat între altele şi malurile Senei. În 1914, Monet a început o nouă serie de picturi ale nuferilor săi la sugestia prietenului său, politicianul Georges Clemenceau. In anul 1911 artistul isi pierde sotia,Alice , urmand ca peste doar trei ani sa-si piarda si primul sau fiu ,Jean. In 1923 sufera o interventie chirurgicala la unul din ochi deoarece artistul suferea tot mai mult de pierderi de vedere. Se stinge din viata pe data de 5 dec. 1926 fiind inconjurat de prieteni. Este înmormântat la Cimitirul Bisericii Giverny, Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, Franţa.

vineri, 29 aprilie 2011

ICOANE BIZANTINE(III)-FECIOARA CU PRUNCUL.Al treilea episod din colectia personala si virtuala.

IZVORULTAMADUIRII


In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.
Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.
Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.
Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.joi, 28 aprilie 2011

KONSTANTIN RAZUMOV


Un pictor tanar nascut in 1961 , a studia in atelierul lui Ilia Glazunov , este influentat de multe stiluri , el stapaneste tehnica de a combina stilul realist si impresionist . In multe din picturile lui fetele si mainile sunt pictate realist in timp ce hainele si ambientul sunt pictate in stilul impresionist .Lucrarile lui sunt la mare cautare .
Konstantin Razumov studiat la studioul de Ilya Glazunov la Academia de Arte Frumoase din Moscova. Un artist interesant tineri, lucrările Razumov sunt acum mult în cerere. Influenţat de multe stiluri, el a însuşit tehnica de a combina atât realism şi impresionism. În cele mai multe dintre picturile sale figural, caracteristici ale mainilor si a fetei sunt pictate realist, în timp ce ţesături şi împrejurimile sunt vopsite cu un tipului de pensulă impresionistă.Giovani Canaletto

Giovanni Antonio Canal (n. 28 octombrie 1697 în Veneţia; d. 19 aprilie 1768 în Veneţia), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian.
Veneţia, oraşul său natal, şi ulterior Londra, unde va locui vreme de zece ani, sunt locurile care i-au permis lui Canaletto să-şi desfăşoare geniul. Gloria de care se bucură va depăşi însă graniţele acestor două oraşe, devenind popular în întreaga Euorpă. Rigoarea arhitecturii şi expresivitatea poetică, reproducerea fidelă, de-a dreptul documentară a realităţii, îndemânarea cu care lucrează cu lumina şi elanul pensulei sale vor fi caracteristici ale acestui artist care va aduce din nou gloria picturii veneţiene. A fost un maestru în arta perspectivei citadine (pittore vedutista) şi în crearea iluziei realităţii, dată de tehnica "trompe-l'oeil", foarte căutate în teatru şi operă.

În tinereţe, Antonio şi-a însoţit tatăl, învăţând de la el meseria de decorator şi pictor- scenograf. Fastul şi grandoarea decorurilor din teatre vor rămâne în amintirea lui Antonio Canal, care începe să fie numit "Canaletto", care va reda în tablourile sale acea atmosferă de frumuseţe şi eleganţă. În jurul anului 1717, Canaletto lucrează împreună cu tatăl său la decorurile unor opere ale lui Vivaldi, "Arsilda, regina din Pont" şi "Încoronarea lui Darius". În acelaşi timp îşi încearcă talentul şi ca pictor de şevalet şi pictează vederi din Veneţia, influenţat de Marco Ricci şi Carlevaris, prcursori ai "vedutelor" (vederi citadine ) veneţiene.
În anul 1719, Canaletto va pleca la Roma. Întâlnirea cu pictorii de aici îl hotărăşte să renunţe la teatru pentru a se dedica exclusiv picturii. Odată cu revenirea în oraşul său natal (1790) şi primirea în corporaţia pictorilor, îşi va începe cu adevărat cariera artistică.


marți, 26 aprilie 2011

John James Audobon (26/04/1785 – 27/01/1851)

John James Audobon (26/04/1785 – 27/01/1851) a fost un ornitolog francez-american, naturalist, vanator , a fost numit Ornitolog al Lumii.

Stimulat de un interes deosebit, a urmarit cu multa fermitate studiul naturii si practicarea picturii. A mers de-a lungul fluviului Misssissippi impreuna cu asistentul lui luandu-si o arma si o cutie de pictura, intentionand sa picteze toate pasarile din America de Nord.
El a pictat si a catalogat si a descris pasarile din America de Nord intr-o maniera mult superioara fata de ce se facuse inainte. J.J. Aubudon nu a fost prima persoana care a incerca sa picteze si sa descrie toate pasarile din America, Alexander Wilson avea aceasta distinctie, dar Audubon a abordat pasarile “altfel” …
“Birds Of America” este o colectie de 435 printuri mari, aceasta l-a eclipsat repede pe Wilson si este in continuare un standard pt. artistii de “pasari” ai secolului 20.
Dupa 1810, a dus o viata de ratacitor, observand natura cu dragoste si prezentand-o in desenele si descrierile sale cu un talent deosebit.
Renumita carte “Birds Of America” este cea mai scumpa carte din lume, anul trecut (decembrie 2010) a fost vanduta cu 10.270.000 de dolari. “Pasarile Americii” a fost initial publicat sub forma unei serii de numere, intre anii 1827 si 1938. S-au publicat numai 119 copii, dintre care mai putin de o duzina se afla in posesia unor persoane private. Fiecare dintre cartile imprimate a fost colorata manual, in cadrul unui proces extrem de laborios. Realizarea fiecarui desen in parte a durat aproximativ 60 de ore.


ICOANE BIZANTINE

Voi incepe sa va arat cat mai multe icoane bizantine pe care le-am primit ca dar virtual de sarbatori.

ICOANE BIZANTINE(I)
 
 Vezi  mai multe  video    din   cultura