joi, 12 ianuarie 2012

Sculptor Ioan Croitor Bradescu


"Un Brancusi la poalele Tampei"
Pe aleea de sub Tampa, intr-unul din turnurile fostului zid de aparare a Brasovului, l-am cunoscut pe Ioan Croitor – Bradescu. Nu, nu-si propune sa-l imite pe Brancusi; poate doar ca aspect exterior, prin barba-i mare si alba.

A venit in Brasov in 1998 si se ocupa cu sculptura in lemn. La o etichetare superficiala, dar uzitata in unele cercuri, este un artist amator, sau diletant, intr-o versiune mai ironica. in realitate, prin ceea ce face, el este profesionistul autentic. De ce? Vine din Lunca Bradului, a cunoscut padurile din Muntii Calimanului, unde a fost – printre altele – tehnician de vanatoare si este indragostit de lemn, ale carui posibilitati stie sa le puna in valoare artistica.


Termenul autodidact i se potriveste din toate punctele de vedere. El indica doar faptul ca si-a insusit cunostintele pe cai personale, fara sa fie (de)format prin scoli de specialitate.
Termenul nu precizeaza cat de departe a ajuns cu invatatura, dar – spre deosebire de cei ce fac icoane pe sticla, spre exemplu, fara sa aiba vreo afinitate pentru sticla, vopsea sau credinta (de arta nu poate fi vorba) - Ioan Croitor Bradescu sculpteaza din vocatie.
O face din suflet si cu talent. Ramane atasat valorilor traditionale, pe care nu numai ca le cunoaste, dar le si simte. in consecinta, se poate spune despre el ca este un artist autentic, iar sculpturile sale in lemn au simtire.


video
video


Lacul Lebedelor

video

marți, 10 ianuarie 2012

Antoni Gaudí


Antoni Gaudí, numele la naștere, Antoni Placid Gaudí i Cornet (n. 25 iunie 1852 – d. 10 iunie 1926) a fost un arhitect catalan faimos atât pentru stilul său unic cât și pentru proiectele sale puternic individualizate.
Deși a fost catalogat alături de stilul Art Nouveau, Gaudí a creat un întreg stil original.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa.
El a fost susținut de către Eusebi Güell, un industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palau Güell) - clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 și 1914).
În 1883 a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanțată din fonduri publice. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident (fusese lovit de un tramvai). Acest monument mai este și astăzi în lucru, datorită donațiilor din fonduri publice.video


Din punct de vedere academic, Antoni Gaudí nu era un elev eminent, însă era un excelent desenator și multe din lucrările sale universitare demonstrau deja o creativitate ieșită din comun. Găsea cele mai potrivite soluții la problemele de arhitecutră publicate în cărți și dovedea aceeași iscusință la începutul carierei sale (obligat să muncească pentru a se întreține, dar și pentru a învăța meseria), lucrând ca ucenic la diverși arhitecți. Titlul de arhitect l-a obținut în 1878, un an important de altfel în viața sa profesională: realizează proiecte precum cel destinat Societății Cooperative "Obrera Mataronese"; devine lampadar pentru Plaça Reial din Barcelona; Manuel Vicens îi cere să proiecteze prima sa casă; îl întâlnește pe Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), care urmează să-i devină protector.
În paralel, Gaudí participa la reuniuni catalane cu caracter anticlerical, deși dobândea pe zi ce trecea o mentalitate din ce în ce mai religioasă.
Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), bogatul industriaș care, văzând una din vitrinele originale ale lui Gaudí, a fost fascinat de talentul tânarului artist. Dorind să-l cunoască, l-a invitat în casa lui și a început astfel o relație de sinceră prietenie și admirație, care a durat până la moartea bogătașului. Acesta i-a oferit arhitectului posibilitatea financiară de a realiza cele mai importante opere ale sale: Palatul Güell, Parcul Güell, Cripta Güell, Pavilionul Güell.

video