sâmbătă, 14 aprilie 2012

OUA INCONDEIATE


Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate la romani
Motivele ornamentatiei oualelor incondeiate sunt numeroase, si fiecare motiv se prezinta in mai multe variante , care se diferentiaza in functie de localitate. Variaza chiar si in acelasi sat si variat iese acelasi motiv din mana aceleiasi persoane care incondeiaza.
Cele mai utilizate motive sunt:
 • Regnul animal: albina, broasca, srapele, melul 
 • Motive vegetale:frunza bradului, garoafa, spicul graului; 
 • Unelte casnice si de camp: grebla, lopata, fierul plugului; 
 • Ornamente industriale, motive luate din industria casnica: clinul ce se formeaza la croirea camasilor si manecile; 
 • Diverse: desagii si braul popii, calea ratacita, crucea pastilor. 
Crucea - semnul crestinatatii  -  cu numele simplu “cruce” in jud. Muscel apare o cruce mica in punctual de incrucisare a doua bete si in cele patru compartimete cate o figura, care pe alte oua, se numeste “argeseanca” sau “goanga”. 
Crucea nafurei  -  crucea increstata pe painea din care se imparte nafura la slujba bisericeasca. 
Crucea Pastelui  -  crucea cu care crestinii impodobesc pasca pe care crestinii o duc la biserica, in noaptea Invierii, numit in unele zone si “Ziua Pastelor” 
Crucea romaneasca si crucea ruseasca sau crucea moldoveneasca  -  este reprezentata printr-o cruce cu alte cruciulite la capete. 
Steaua  - este un motiv raspandit, intalnit mai ales in bucovina si in tot vechiul Regat. In Valcea si Rm. Sarat , acest motiv este intalnit si cu numele de “floarea stachinei” sau “steaua ciobanului”. 
Manastirea  -  trebuie de asemenea sa fie considerata ca un simbol. Daca motivul din Muscel, o cruce impodobita, iti aminteste de un obiect ce se gaseste infiecare biserica ce ar putea sa imagineze manastirea? tot un simbol al crestinatatii. Daca lasam privirea sa zaboveasca asupra unui ou incondeiat, el ne transimite bucurie,uimire, smerenie, impacare, pentru ca in ornamentatia lui, de fapt, se opereaza cu simboluri.(soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natura (plante, animale, obiecte casnice) si cu modele de tesaturi populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.
Ucraina 
Ouale incodeiate in Ucraina seamana foarte mult cu cele din Romania. Se pare ca traditia a mers de la noi la ei datorita faptului ca obiceiul incondeierii oualor a venit o data cu crestinismul adicã din sudul Europei spre nord. Se pãstreazã si numele obiectelor reprezentate, insa sub toate se ascunde zvastica. 
Masa de Pasti se infrumuseteaza cu oua. In unele parti ale Ucrainei ouale se duceau la sfintire curatate de coaja, ca nu cumva coaja sfintita sa cada sub picioare. 
Rudelor li se trimit oua ca felicitare de Pasti. Primul ou de felicitare se pãstreazã un an intreg. Fetele daruiesc câte doua oua incondeiate logodnicilor. 
Bulgaria
Pasca pregatita de bulgari se numeste velidnik si se face astfel: pe un fel de paine pun cinci oua si o ung cu ou ca sa capete luciu. Peste oua se incruciseaza doua linii subtiri de aluat.
In anumite regiuni se fac doua astfel de paini, una cu un ou si alta cu sapte, dintre care una se pãstreazã la icoana 40 de zile.
Si bulgarii se pazesc sa nu calce coaja de ou. Ouale se vopsesc in Joia Mare. 
Oul ouat in aceasta zi nu se mananca, ci se aseaza la iconostas. Este bun pentru multe leacuti si apara de grindina. Oul din Joia Mare, care a stat tot anul la iconostas, slujeste pentru a prezice viitorul. 
In Joia Mare se sparge acest ou si, daca el este plin, are sa fie casa imbelsugata in orice imprejurare, iar daca este gol, are sa fie un an rau. Daca e imputit sau viermanos, n-are sa fie deloc bine. 
Ungaria
Deosebirea intre modelele unguresti si cele romanesti consista nu numai in motivele de ornamentatie, dar mai batatoare la ochi este deosebirea de colorit, de combinatii de culori.
La noi si la popoarele slave toate modelele au nume, dupa asemanarea cu diferite obiecte cunoscute de popor, motivele ornamentatiei unguresti in care predomina galbenul si rosu pe fond negru, sunt produsul unei fantezii: motive geometrice, diferite furze sau subiecte rurale: stoguri de fanm case, fantani cu cumpana, calareti, inimi aprinse, pinten inconjurat de lauri, femei cu cosuri cu oua in mana.
video

vineri, 13 aprilie 2012

Kurt Wenner


Kurt Wenner, un fost ilustrator NASA are o carieră de 25 de ani în artă stradală şi a lansat cartea "Asphalt Renaissance" care cuprinde cele mai reprezentative desene 3D ale sale.video