duminică, 3 februarie 2013

Izbucul si cascada Bigăr

Izvorul Bigăr, cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr, este o arie protejată de interes național situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
Rezervația naturală cu o suprafață de 176,60 ha, este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița și reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poiene și pajiști; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaște și pești; și o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănățean) specifice grupări montane a Munților Banatului.

'Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.
După circa 200m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poată numele de Cascada Bigăr.
Cascada se afla pe drumul dintre Oravita si Bozovici, la Paralele 45. Este un loc plin de frumusete si liniste. Merita vizitat.Acestea sunt cu siguranță peisaj foarte rare și frumoase.

Chiar dacă la nivel național este cunoscută doar de cărășeni , spectaculoasa cascadă Bigăr a reușit să devină renumită în afara granițelor țării. Din cele opt cascade menționate în topul celor de la The World Geography, cascada cărășeană uimește prin spectacolul oferit de firele de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi, ceea ce o face să urce pe primul loc al topului.


Conform unui top realizat de publicația online The World Geography, cascada Bigăr din Caraș-Severin ocupă primul loc, detașându-se de celelalte prin unicitatea sa.


În acest top, Bigăr depășește alte cascade la fel de unice și spectaculoase din SUA, Australia, Antarctica sau Mexic. Deși mai mică decât acestea ca lungime, cascada Bigăr a reușit să urce pe primul loc atât pentru frumusețea sa, cât și pentru locația unde este amplasată, ce îi conferă un plus.

Izbucul&cascada Bigar
    
  Vezi  mai multe  video    din   calatorii