vineri, 22 martie 2013

SCARI ULUITOARE

Scarile cascadei
Unde se afla? In Padurea Neagra, Wurzburg, Germania.
Unde duc? Iesite parca dintr-o poveste de Hans Christian Andersen, intunecate si marete, acestea se indreapta spre o cascada si prilejuiesc o panorama fotografiata in fiecare an de mii de turisti.
Treptele Canionului
Unde se afla? In Ecuador, la cascada Pailon del Diablo.
Unde duc? Concepute sa coboare pana in fundul uneia din cascadele cele mai renumite din America de Sud, pe un drum in cea mai mare parte invaluit in ceata, sunt o priveliste in care se poate experimenta un efect spectacular, insotit de colibrii, pescarusi si alte pasari locale.
Fantana de la Chand Baori
Unde se afla? In India.
Unde duc? Coborarea acestor trepte duce la o fantana uriasa, construita in secolul al X-lea pentru a aduna caderile de ploaie din regiune si a le acumula in lacuri temporare. Structura  detine un total de 3.500 de trepte si coboara pana la o adancime de 30 metri. Dupa care intri la apa, desigur.
Scarile din Elbsandsteingebirge,
Unde se afla? In Sächsische Schweiz, Germania.
Unde duc? Unele tepte sunt taiate direct in piatra acestor munti. Dateaza din secolul al XIII-lea si au fost erodate de vant si apa, dar asa au ramas, fiind folosite zilnic de turisti. 487 de trepte, credeti sau nu, au fost restaurate si argite in secolul XVIII pentru a facilita tranzitul.
Coltul de stanca din Guatape
Unde se afla? Antioquia, Columbia
Unde duce? Coltul este un monolit autentic de piatra cu o inaltime de 220 metri. Scarile au fost construite din ciment, direct pe piatra, efectuandu-se o crapatura ciudata care faciliteaza asezarea structurii. Ca sa ajungi in varf, trebuie sa urci cele 702 trepte.
Scara Haiku
Unde se afla? In Oahu, Hawai.
Din ce este? din metal.
Unde duce? In mica insula Oahu exista aceasta extraordinara scara de 3922 de trepte care se intinde, suind si coborand o colina de 850 metri. A fost creata pentru a facilita instalarea unei antene in 1942. In mare parte din lemn, a fost modernizata in 1950, dar din 1987 este inchisa pentru public.
Drumul Incas
Unde se afla? in Peru.
Unde duce? Un vechi drum comercial care uneste Cuzco de orasul Machu Pichu.
Din cauza accidentatei geografii a zonei, drumul incas trebuia sa aiva curbe si serpentine pentru a se putea urca intre munti si masive. Rezultatul: kilometri si kilometri de trepte, in unele locuri foarte nesigure, cum ar fi de pilda vestitele trepte flotante.
Scara Drumul Crucii
Unde se afla? In Bermeo, Tara Bascilor, Spania.
Unde duce? Aceasta retea nesfarsita de trepte leaga impreuna cu coasta stanca unde se afla o mica biserica datand din secolul al X-lea, pare-se de origine templiera. Ca sa ajungi la schitul San Juan de Gaztelugatze trebuie urcate 231 de trepte si exista goluri intre trepte care sunt identificate a fi urmele pasilor Sfantului Ioan, carora li se atribuie anumite puteri curative. De exemplu se aseaza piciorul pe ele pentru vindecarea monturilor, sau se ating cu palarii, ca sa vindece durerile de cap.
Scara melcata din muntii Taihang
Unde se afla? Pe granita dintre provinciile Shanxi si Henan din China.
Unde duc? Aceasta scara melcata de aproximativ 100 metri inaltime a fost instalata recent cu intentia de a atrage anual mii de turisti la frumosii munti Taihang.
Inainte de efectuarea ascensiunii se cere vizitatorilor sa completeze formulare in care sa dea asigurari ca nu au probleme cu inima sau cu plamanii si ca au varsta mai mica de 60 de ani . Si asta pentru ca o simpla alunecare pe  scara metalica atat de ingusta te poate ridica fara indoiala la ceruri, cum spune cantecul celor de la Led Zeppelin.
Wayna Pichu
Unde se afla? La Machu Pichu, Peru.
Unde duce? Unele trepte taiate in stanca incoroneaza o ascensiune de 360 metri deasupra orasului propriuzis Machu Pichu. In unele sectoare, ascensiunea se complica, trecand prin portiuni inguste, cu trepte mici si erodate.  Se permite zilnic ascensiunea a doar 400 de turisti si se inchide accesul de la ora 1 noaptea.
Scara spiralata, Australia
Institutul Garvan din Sydney, Australia are o fascinanta scara spiralata ce face legatura intre parter si etajul 5
Scara Muzeului Vatican, Italia
Scara in forma de spirala a Muzeului Vatican este una dintre cele mai fotografiate si frumoase scari din lume. Construita in 1932 de arhitectul Giuseppe Momo, scara este formata din 2 spirale separate, una care urca si una care coboara.

Scara capelei Loretto, SUA
Scara care se afla in Capela Loretto din Santa Fe, New Mexico este invaluita in mister. Legenda spune ca a fost construita de un barbat a carui identitate nu se cunoaste, care a folosit un sistem unic pentru a ridica scara in forma de spirala. Planul original al scarii nu avea nici un panou de rezistenta (a fost adaugat mai tarziu), fiind un mister felul in care scara statea in picioare. Scara spiralata este 33 trepte, varsta pe care o avea Iisus cand a murit. Lemnul folosit pentru constructia scarii nu este din regiunea in care se afla capela si nimeni nu stie cum a ajuns la biserica.

Scara din Queen's House, Marea Britanie
Aflata in casa reginei Henrietta Maria, sotia regelui Charles I, scara este prima scara cu forme geometice din Marea Britanie. Desi se numeste “Tulip Stairs”, se pare ca florile sunt crini.

Scara librariei Lello, Portugalia
Librarie Lello din Portugalia are o scara foarte interesanta: amenintatoare si aparent periculoasa, scara ofera o imagine minunata asupra librariei si a numeroaselor carti care se gasesc aici.

Scara din gresie, SUA
Inaugurata in 2005, pe bulevardul Tiled Steps din San Francisco, scara este cel mai lung exemplu de mozaic: 163 trepte, 25 m. Pentru a duce la bun sfarsit opera, a fost nevoie de peste 2000 de placi de mozaic lucrate manual, 75.000 fragmente de sticla si oglinzi.

Scara companiei KPMG, Germania
mpresionanta scara Umschreibung (inseamna a retranscrie) se afla in incinta companiei de contabilitate KPMG din Munchen si a fost inaugurata in 2004.

Scara magazinului Longchamp, SUA
Pentru a adauga un plus de originalitate magazinului Longchamp din New York, a fost construita o scara din 55 tone de otel sub forma unor panglici care se despart si se impreuneaza pentru a forma diferite alei.

Scara Vertigo, Australia
Construita in 1898, intr-o perioada in care Australia se afla in plina recesiune, scara Vertigo se afla in cladirea Grand Queen Victoria si este cunoscuta sub numele de The Grand Staircase.

Podul din scari, Elvetia
Podul din scari se afla in Traversinertobel, o vale din Via Mala, Elvetia. Podul are o lungime de 56 m si face legatura intre 2 lifturi aflate pe culmi diferite ale Via Mala.