duminică, 12 mai 2013

Camera de chihlimbar

In 1701 ducele Friedrich I de Hochenzollern a primit de la Leopold I coroana Prusiei. 
Incoronarea se desfăşura la Konigsberg ( azi Kaliningrad ) .
  Aici regele a cunoscut activitatea meşterilor locali in prelucrarea chihlimbarului si si-a instruit soldatii sa adune " ambra" de pe coastele Marii Baltice.
  Din acest material , prelucrat cu pricepere a fost  înfrumuseţat  cabinetul Castelului Charlottenhof din Potsdam, depăşind astfel luxul de la Versailles.
  Arhitectul curţii regale, Andreas Schliutter a fost insarcinat in 1707  sa creeze un Cabinet de lucru la Palatul  din Konigsberg  lambrisat in intregime din Chihlimbar din tavan pana la podea .

Dupa moartea lui Frederich I in 1713 , fiul acestuia Friderich-Wilhem , face o alianta cu Petru I al Rusiei si ii ofera in dar panourile din care era facuta Camera de Chihlimbar care sunt expuse incepand  din 1716  la Palatul de Iarna din Skt. Petersburg .
  In 1775 ,Imparateasa Elisabeta , fiica lui Petru I , a ordonat mutarea Camerei  de Chihlimbar , la Palatul de Vara de la Tarskoe  Selo  , la  50 km. sud de Skt. Petersburg unde a ramas pana in 1941.Camera de Chihlimbar a fost restaurata de nenumarate ori in decursul
Istoriei  in anii 1760 , 1810 ,1830 , 1870 , 1935 .
Restaurarea planificata pentru anul 1940 nu s-a mairealizat din cauza inceperiirazboiului.De necrezut dar Camera de Chihlimbar a ramas intacta peste 170 de ani , supravietuind chiar  si revolutiei
bolsevice si perioadeicomuniste cand PalatulDe vara Tarskoe Selo
a fost muzeu de Stat.
La 17 septembrie 1941 trupele  Wehrmacht au ocupat Ţarskoe Selo, unde se afla celebra Cameră de Chihlimbar.  S-au adus distrugeri importante parchetului si mare parte din obiecte au disparut .
  Lambriurile camerei au fost demontate si  transportate de nemti  din ordinul lui Hitler , inapoi la Konigsburg, considerat ca..."  adevaratul camin si singurul loc de origine a chihlimbarului ..."
In 1944 , aliatii  au bombardat Konigsburg-ul , distrugand
cateva panouri mici din Camera de Chihlimbar.
Pe 6 aprilie 1945 , camioaneincarcate cu panourile salvate
plecau din Konigsberg cu destinatia Saxonia....De atunci nu se mai stie nimicdespre Camera de Chihlimbar... " a disparut brusc , asa cum se intampla cu toate lucrurile rare...."